Anasayfaya Dön
EMLAK DANIŞMANLIĞI BOŞ ADAM İŞİ DEĞİLDİR. 01/12/2015

EMLAK DANIŞMANLIĞI BOŞ ADAM İŞİ DEĞİLDİR.

EMLAK DANIŞMANLIĞI BOŞ ADAM İŞİ DEĞİLDİR. Akşam kahvemi içmek için bir kafede oturuyordum, arkamdaki iki genç muhabbet ediyordu. “Kanka” diye başladı biri, “Şöyle bir ofis tutup emlak işiyle ilgileneceğim, oturdukları yerde para basıyo emlakçılar”.

 

Akşam kahvemi içmek için bir kafede oturuyordum, arkamdaki iki genç muhabbet ediyordu. “Kanka” diye başladı biri, “Şöyle bir ofis tutup emlak işiyle ilgileneceğim, oturdukları yerde para basıyo emlakçılar”. Kulak kesildim birden, ne de olsa algıda seçicilik var, dinlemeye başladım. Konuşma tarzlarına bakılırsa en hafif tabirle -zevzek- diyebileceğim iki genç hafiften bir geyik çeviriyordu. Diğeri güldü “Ne anlarsın sen olum emlakçılıktan” dedi. Kankası arkasına yaslandı ve “Olum ne var işte bi ofis tutarız afili, bi de sekreter… Daha geçen gün kadının biri bana Kurtköyde havaalanının dibinde 62 dönüm arsam var dedi, kılçıksız… Alırız işte böyle işleri komisyon cepte…”

Emlak danışmanlığını bir kariyer olarak gören çok çok azınlıkta bir kitlenin dışında büyük kalabalık maalesef emlakçılığı hiçbir iş becerememişlerse son çare olarak görüyor, daha da fenası bir de emlakçılığı havadan para kazanma yolu olarak gören yeni yetmeler türedi. Ama ufak bir tiyo vereyim; bu kalabalığın ancak %5 kadarı emlak işinden iyi para kazanmayı becerebilecek. Bir %10-15 kadarı ancak geçimini sürdürecek parayı kazanabilecek, kalan çoğunluk ise en iyi ihtimalle birkaç yıl süründükten sonra başka işlere doğru yelken açacak. Neden böyle olacak kısaca anlatmaya çalışayım.

Bugün geçmişe göre emlak işi yurtdışından gelen franchise’lar sayesinde birkaç adım ilerledi ancak hala yeterli profesyonellik düzeyine ulaşamadı. Çünkü bu zincirleri Türkiye’ye getiren yatırımcıların çoğu bu işi kıt sermaye ile yapmaya çalıştığı için işin kendi kendini büyütmesini umuyor ve kurumsallaşma ve pazarlamaya yeterli yatırımı yapmıyorlar. Amaç kısa vadede en çok franchise satış gelirine ulaşmak. Bunun yolu da hızla ofis açmaları için broker’ları, hızla ofisleri doldurmaları için de danışmanları gaza getirmek. Şaşalı otel tanıtımları, balolar, renkli dosyalar ve bolca vaadin ardından yeterli mesleki eğitimi almamış kitleler sahaya sürülüyor ve daha bir yıl içinde işlerin hiç de vaad edildiği gibi yürümediğini anlıyorlar.

Yurtdışındaki emlak danışmanlığı mesleği ve eğitimleri ile Türkiye’dekileri aynı skalada karşılaştırmak bile mümkün değil. Türkiye’deki 140.000’i aşkın emlakçının en fazla 2-3.000 kadarının bu işi yürütecek temel bilgisi var. Geri kalanı kahvehaneye atılan bir sandalye, bir çanta, evden iş takibi gibi kurumsal olmayan formatlarda iş yapmaya çalışıyor. Beklenen emlakçılık yasasından medet umanlar ise Türkiye gerçeğinden çok uzaklar, zira bu düzenlemeler sektörün en az yarısını elemediği sürece emlak işine saygınlık filan kazandırılamaz. O belgeler oldu da bitti kurslarıyla dağıtılır ve hiçbir mesleki formasyon sağlamaz. İyi bir emlak danışmanı olmak sıkı bir kariyerdir; gayrimenkul hukuku, gayrimenkul finansmanı, satış ve pazarlama, ekonomi ve matematik bilmeyi gerektirir. Bu sonuncusu için Türkiye’nin umutsuz vakka olduğunu itiraf etmeliyim. Sonuç olarak ortada “Kanka biz bu işi yaparız” diye gezinen ve mesleğinin asgari gereklerinden bile bihaber bir kitle, bazen yıllardır piyasada olmasına rağmen hala masıl yetki alınır? Nasıl tam hizmet bedeli alınır? Konulu eğitimlere abone olmaya devam eder.

Bir fikir olsun diye biraz o franchise’ları ithal ettiğimiz Amerika’da bu işin nasıl yapıldığına bakalım. Bir kere orada insanların %85’i gayrimenkulünü emlakçılar eliyle satıyor ve alıyor. Üstelik %65’i bunu aynı emlakçılarla devam ettiriyor, yani memnuniyet seviyesi çok yüksek. Emlakçılar çeşitli kademede sınavlarla yetkinlik kazanıyor ve toplumda saygı görüyorlar. Ortalama 40 yaşın üstündeler ve çoğunluğu üniversite mezunu. Hepsinin bir alan uzmanlığı var. Zannedilenin aksine neredeyse tamamı bu işi tam zamanlı olarak yapıyor. İnsanlar emlakçılarla çalışıyor çünkü onların liste fiyatından satış başarısı mülkünü kendi satmaya çalışanlara göre çok daha yüksek. Yani insanlara kazandırdıkları için kendileri de para kazanıyorlar. Bir diğer deyişle, satış biliminden haberdarlar. Pazarlamada dijital çağa uyum sağlamış durumdalar, klasik basılı mecralara harcanan paranın oranı yalnızca %25. Yani öyle broşür devrini filan kapamış durumdalar, internet çağının gereklerini yerİne getiriyorlar.

Bizde emlak ofisi kurmak kolay gözüküyor çünkü bu işi yapanlar bilgi işlem altyapısı diye bir şey bilmiyor. Kurumsallaşma birkaç standart formdan ibaret. Eğitim derseniz akıllı olanlar kendi parasıyla gidiyor. Franchise satanlar o kadar parayı niye alıyor derseniz ben de bilmiyorum doğrusu. Öncelikle öğretilen şey ofisleri danışmanlarla doldurmak ama danışman yetkinliği önemli değil, daha ziyade kalan sağlar bizimdir mentalitesi hakim. Bunun sonucu yetenekli ve eğitimli kitlelerin ilk tercihi asla değil bu sektör. Onun yerine üç kuruşa bankalarda dirsek çürütmeyi daha tercih edilir görüyor iş teklif edilen kişiler. İş etiği filan derseniz büyük sıkıntı. Herkes birbirİnin müşterisini çalmaya çalışıyor. Yetkili portföy almak işbilir ofislerin yolu, geri kalan kalabalık açık portföyle çalışıyor; Türkçesi kendisinin olmayan portföy ile… Hizmet komisyonunda ise standardın yarısına hatta üçte birine çalışan birçok kişi bulabilirsiniz.

Hal böyleyken neden bu iş hala çok cazip. Çünkü bu kadar eğitimsiz ve işi bilmeyen kimsenin dolandığı bir piyasa aslında işbilir danışmanlar için bir cennet. Onlar isim yapmakta ve para kazanmakta zorlanmıyorlar. Dolayısıyla bu işin eğitimini tamamen almış ve profesyonelce çalışanlara her zaman piyasada yer var. Piyasaya akan diğer kitle ise bu işin gereklerinden zerre kadar haberdar olmayan ve bir sekreter bir masa ile para basacağını düşünen “Kanka” lar… Onlar gibi birçoğu piyasaya girecek ve %65’i ilk üç yıl içinde piyasadan silinip gidecekler. Siz bakmayın o gaz veren kişilere ve markalara. Bu bilgi ve uzmanlığa dayalı bir iş ve otel balolarında verilen gazla para kazanmak maalesef mümkün değil. Hele eğitim almaya ve gelişmeye hevesi olmayan boş adamların yapacağı bir iş hiç değil!

 

 

Kürşat Tuncel

 

Bu haber 3212 kez okundu.
Emlak Sektörü Hakkında Kategorisindeki Son Haberler
  1. 1. Emlakçıyı aradan çıkaran yandı (3365 kez okundu.) - 30/01/2015
  2. 2. Tapuda yeni dönem Tapu Takas (4522 kez okundu.) - 20/04/2015
  3. 3. EMLAK DANIŞMANLIĞI BOŞ ADAM İŞİ DEĞİLDİR. (3213 kez okundu.) - 01/12/2015